Taloyhtiön energiahukka kuriin älyn avulla | Iljan Isännöintikeskus Hyppää pääsisältöön

Suomessa varmaksi puheenaiheeksi sään ja tosi-tv:n lisäksi on noussut energiakriisi ja energian hinta. Näistä kolmesta jälkimmäinen on se asia mihin meistä jokainen voi vaikuttaa; omaan energian kulutukseensa. Tässä kirjoituksessa käydään läpi taloyhtiön suurimmat energiasyöpöt ja miten mittarissa vilisevät kilowattitunnit saadaan kuriin. Pienempi energialasku näkyy taloyhtiössä tavalla tai toisella; vastikkeet pienenevät tai vastaavasti taloyhtiön rahavarat ja vakavaraisuus paranee vastikkeiden pysyessä samana.

Lämmitys syö energialaskusta leijonanosan

Lämmityskustannukset ovat taloyhtiön energialaskusta n. 70 %. Mitä vanhempi taloyhtiö on kyseessä, sitä vähemmän talotekniikkaa, varsinkin älykästä sellaista, taloyhtiössä on. Energialaskua on mahdollista pienilläkin muutoksilla pienentää, mutta suurimmat säästöt saadaan fiksulla ja suunnitelmallisella varautumisella.

Älyä, tekoälyä ja ennakointia

Tekoäly on erityisen oiva kumppani lämmityksen ja lämmön hallintaan. Tekoäly seuraa tulevien päivien sääennusteita ja mukauttaa lämmönsäätöä sen mukaisesti. Älykäs ja hallittu lämmön nosto ennen kireitä pakkasia vie vähemmän energiaa, kuin reagointi pakkasten ollessa päällä. Samoin lämmityksen vähentäminen juuri ennen lauhtumista pitää lämmityksen tasaisena, eikä lämmitä rakennuksia turhaan silloin kun lämpöä ei tarvita.

Dataa pystytään hyödyntämään huoneistokohtaisesti. Etäohjauksella ja tekoälyalgoritmeilla pystytään optimoimaan lämmitystä esimerkiksi talon eri puolille sen mukaan, minne lämmittävä aurinko paistaa ja missä on viileämpää varjoa.

Rakenteet kuntoon

Älykäskin lämmitys hukkaa energiaa, mikäli rakenteet vuotavat lämmön harakoille. Huonosti eristetty ja alipaineinen asunto ottaa korvausilman hallitsemattomasti sieltä mistä sitä on saatavilla: vuotavat ikkunat ja ovet sekä huonosti eristetyt ulkoseinät ja/tai ylä- ja alapohjat.

Lämpöhukkaa voidaan etsiä mm. infrapunakameralla ja lämpöhukkaa voidaan vähentää vaihtamalla ikkunoiden ja ovien tiivisteet.

Lämmitysmuodon valinnalla on merkitystä

Lämmitysmuotoa voi vaihtaa. Riippuen nykyisestä, vaihtaminen saattaa kannattaa. Taloyhtiömuotoisessa asumisessa yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö. Jotkut taloyhtiöt lämpiävät öljyllä, joka on tänä päivänä hyvinkin kallis vaihtoehto ja siirtyminen esim. maalämpöön on kustannuksiltaan huomattavasti edullisempaa alkuinvestoinnin jälkeen.

Maalämpö on kaukolämpöä edullisempi lämmitysmuoto ja siihen siirtymistä kannattaa harkita.

Ilmanvaihto suuressa osassa

Huono tai puutteellinen ilmanvaihto on isännöintiliiton teettämän kyselyn mukaan suurin energiahukan aiheuttaja. Puutteellisesti tai epätasapainoisesti toimiva ilmanvaihto lisää asunnon vetoisuutta ottamalla korvausilman sieltä mistä ei pitäisi, eli vuotavista rakenteista. Vetoisuus lisää kylmällä lämmityksen tarvetta ja lisää turhaan energian kulutusta. Toinen ääripää, eli riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa sisäilman ongelmia ja pitää asunnon lämpötilan liian korkealla.

Lämmön talteenotolta varustettu ilmanvaihto hyödyntää asunnosta pois puhallettavaa lämmintä ilmaa, mikä vähentää lämmityskustannuksia. Esimerkiksi poistoilmalämpöpumppu palauttaa muutoin ulos puhallettavan lämpimän poistoilman takaisin lämmityskiertoon, mikä vähentää ulkoisen lämmityksen tarvetta. Poistoilmalämpöpumpun laitteisto tuottaa n. kolminkertaisen määrän lämpöä kuluttamaansa sähköön nähden.

Älykäs ilmanvaihto hyödyntää antureita, joilla saadaan hallittu ilmanvaihto sinne minne tarvitaan. Älykkäällä ohjauksella saadaan myös moottoreiden hyötysuhdetta parannettua ja pidettyä ilmanvaihto miellyttävänä kaikkialla.

Antureiden avulla voidaan seurata asuntokohtaisesti olosuhteita sisällä - kosteutta pyritään poistamaan tehostamalla ilmanvaihtoa ja mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään kesällä viileämpää tuloilmaa, jotta sisäilmaa saadaan viilennettyä.

Asukas voi vaikuttaa

Yksinkertaisia tapoja vaikuttaa omaan energiankulutukseen on kiinnittää huomiota arkisiin asioihin. Energiansäästölamput voi korvata LED-lampuilla ja kodinkoneet / sähkölaitteet kannattaa uusimisen yhteydessä vaihtaa A+ tai A++ energialuokan laitteisiin.

Käyttöveden lämmitys vie n. 13 % energiankulutuksesta, joka on asuntojen lämmityksen jälkeen suurin yksittäinen energian kuluttaja. Vaihtamalla suihkupäät (miksi ei muutkin hanat) malleihin, jotka säästävät vettä esimerkiksi rajoittamalla virtaamia tai sekoittamalla veden mukaan ilmaa, vettä säästyy jo yhdellä suihkukerralla huomattava määrä.

Energiaremonttia syytä harkita

Nyrkkisääntönä energiaremontin tarpeellisuudelle voidaan pitää kaikessa yksinkertaisuudessaan ajatusta "mitä vanhempi, sitä ajankohtaisempi." Energiaremontin tavoitteina kannattaa pitää sekä asumisviihtyvyyden parantamista sekä totta kai kustannussäästöt. 

Asiantunteva isännöitsijä on Isännöinnin eettisten ohjeiden mukaisesti riittävän verkostoitunut ja ajaa taloyhtiön etuja. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että asiantuntijaverkoston avulla löydetään helposti ongelmakohdat ja yhdessä hallituksen ja asukkaiden kanssa saadaan järkevät suunnitelmat energiatehokkuuden parantamiseksi aikaan.

Energiaremontit PTS:ään hallitusti ja suunnitelmallisesti

Kaikkea ei kannata tehdä kerralla, mutta energiaremontit on syytä lisätä kiinteistön PTS:ään, jolloin talotekniikkaa uusitaan älykkäämmäksi sitä mukaa, kuin laitteiden tekninen käyttöikä on tullut päätökseen, tai mieluiten hieman sitä ennen.

Talotekniikan parantamiseen liittyviä energiakatselmuksia on syytä tehdä jo hyvä tovi ennakkoon, jotta taloyhtiöllä on aikaa varautua tulevaan. Hyvin kartoitettu kokonaisuus tuo esiin puutteet ja energiahukat, jolloin kriittisimpiin ongelmiin ja isoimpiin säästökohteisiin voidaan varautua ensin.

Isännöitsijän tehtävä on huolehtia kiinteistöstä ja sen kunnosta. Palveleva ja asiakaslähtöinen isännöitsijä tekee ja ehdottaa asioita ennakkoon, vielä kun asiat voidaan korjata pienellä rahalla.