Mitä tämän päivän isännöitsijältä odotetaan? | Iljan Isännöintikeskus Hyppää pääsisältöön

Maailma, teknologia, kehitys ja (lisää omasi tähän) kehittyvät - mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Myös isännöinti alana, niin tehtävien kuin vaatimusten ja odotusten suhteen, on kehittynyt hurjasti varsinkin viime vuosina. 

Vielä 80-luvulla isännöitsijän pakeille mentiin hattu kourassa nöyristellen. Ajan saatossa ja palveluiden kehittyessä, asetelma on (onneksi) stabiloitunut niinsanotusti normaalille tasolle - isännöitsijä on helposti lähestyttävä ja palveleva, niin kuin hyvä johtaja. Ja sellainenhan isännöitsijä omalla tavallaan on - taloyhtiön toimitusjohtaja, joka huolehtii, että asiat ovat parhain päin ja homma toimii.

Tämän päivän isännöitsijältä kuitenkin odotetaan erilaista ammattitaitoa ja asennetta, kuin aiemmin. Teknologinen kehitys ja tiedon vapaa saanti ovat muuttaneet isännöitsijän toimenkuvaa enemmän kohti aktiivista palveluntuottajaa, kuin reaktiivista diktaattoria. Minun mielestä suunta on täysin oikea.

Teknologian hyödyntäminen korvaa korkeakoulut

Kehittynyt ja kehittyvä teknologia ja vapaan tiedon lisääntyminen edesauttavat maallikkoakin ymmärtämään rakenteisiin, energiatehokkuuteen ja talouteen liittyen. Sama tieto ja tiedon hyödyntäminen ovat käytössä myös isännöitsijöillä lukuisilla apuohjelmilla, asiantuntijoilla ja tekoälyllä avustettuna. 
Eikä pidä unohtaa yrityksen omaa sisäistä tukea. Vain äärimmäisen harvoin korjaus- tai saneeraustyöt ovat niin erityisen uniikkeja, ettei isännöintiyrityksen sisältä löydy vastaavia tapauksia.

Kun asukas, osakas tai hallituksen jäsen ottaa yhteyttä isännöitsijään, hän odottaa saavansa asiansa selvitetyksi mahdollisimman helposti ja nopeasti - mikä ei ole mitenkään kohtuutonta, tämän päivän tekniikan ansiosta.

Isännöinnin eettiset ohjeet, joita me noudatamme, edellyttävät vahvaa verkostoa niin asiantuntijoiden, kuin tekijöidenkin suhteen - hyvä isännöitsijä osaa soveltaa näistä taloyhtiön kannalta parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Disclaimer: Tekninen isännöitsijä on toki oma lukunsa - nimikin jo sen kertoo, että teknisen isännöitsijän on tunnettava rakennustekniikka ja siihen liittyvät säädännöt ja käytännöt erityisen hyvin.

Palvelu, avoimuus ja inhimillisyys avainasemassa

Jokainen meistä varmasti ymmärtää tilanteen turhauttavuuden, jos esimerkiksi pankki ei suostuisi kertomaan kuin kerran kuukaudessa tilisi saldon. Miksi isännöitsijänkään pitäisi pantata taloyhtiön tai asukkaan omia tietoja, kun tieto on reaaliajassa saatavilla? 

Tämän päivän isännöitsijä ei vain mahdollista omien tietojen seurannan reaaliajassa, vaan on aktiivisesti mukana kehittämässä ja sparraamassa asioita jo ennakkoon. Siinä yhdistää meidän käsitys tämän päivän isännöitsijästä, joka samaan aikaan palvelee aktiivisesti, avoimesti ja ajattelee inhimillisesti asukkaiden ja taloyhtiön parasta.

Vaikka nuo kaikki ovatkin kirjattuna isännöinnin eettisiin ohjeisiin, ne ovat meille palvelun selkäranka, joita noudatamme joka tapauksessa.

On isännöitsijöitä ja on Iljan Isännöitsijöitä

Meidän käsitys isännöinnistä on ehdottomasti palvelu edellä. Samoin kuin isännöitsijöistä. Äidinmaidosta luonnostaan saatu hyvä asenne ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen helpottavat isännöitsijän, hallituksen ja asukkaiden kanssakäymistä, mikä on ehdottomasti paras edellytys rauhalliseen arkeen ja asumiseen.

Se ei kuitenkaan poista tarvetta ammattiosaamiselle, tutkinnoille ja koulutuksille - huolehdimme henkilökunnan jatkuvasta ammatillisesta ja lainsäädännöllisestä koulutuksesta. Ala muuttuu ja me haluamme pysyä aallon harjalla.
Tämäkin on kirjattu isännöinnin eettisiin ohjeisiin, joten jokainen niitä noudattava isännöitsijä on myös rautainen isännöinnin ammattilainen.

BONUS: Miksi alanvaihtaja on hyvä vaihtoehto isännöitsijäksi?

Me emme pelkää palkata alalle pyrkiviä tai hetken kannuksiaan alalla kokeilleita työntekijöitä, mm. näistä syistä:

  • Uusi näkökulma ja innovaatiot: Alanvaihtajat tuovat mukanaan erilaisen taustan ja kokemuksen, mikä voi johtaa uusiin ja innovatiivisiin ideoihin. He kykenevät ajattelemaan asioita eri tavoin kuin alan sisältä tulevat työntekijät, mikä voi johtaa parempiin ratkaisuihin ja toimintatapoihin.
  • Monipuoliset taidot: Alanvaihtajilla on yleensä monipuolisia taitoja eri aloilta. He voivat yhdistellä aiemman osaamisensa uuden alan tarpeisiin, mikä voi tuoda lisäarvoa organisaatiolle ja edistää monipuolista osaamista tiimissä.
  • Motivaatio ja intohimo: Alanvaihtajat ovat usein motivoituneita ja intohimoisia uudesta mahdollisuudestaan. He ovat valmiita oppimaan uutta ja osoittamaan sitoutumista uuteen alaan, mikä voi johtaa korkeaan työmotivaatioon ja sitoutumiseen.
  • Oppimiskyky: Alanvaihtajat ovat osoittaneet kykenevänsä oppimaan uutta ja soveltamaan tietojaan käytännössä. He ovat usein valmiita sitoutumaan koulutukseen ja itsensä kehittämiseen, joten he voivat nopeasti omaksua tarvittavat tiedot ja taidot uudessa työssään.
  • Uudenlainen tiimityöskentely: Alanvaihtajat voivat tuoda uudenlaista dynamiikkaa tiimiin. Heidän erilainen taustansa voi johtaa uudenlaiseen ongelmanratkaisuun ja yhteistyöhön, mikä voi vahvistaa tiimin kokonaisosaamista.
  • Joustavuus ja sopeutumiskyky: Alanvaihtajat ovat yleensä tottuneet muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Heillä on taipumus sopeutua nopeasti uusiin ympäristöihin ja tilanteisiin, mikä voi olla arvokasta organisaatiossa, joka toimii muuttuvassa toimintaympäristössä.
  • Tuoreet verkostot: Alanvaihtajilla voi olla verkostoja eri aloilta, mikä voi avata uusia mahdollisuuksia yhteistyölle ja eri alojen kontakteille. Tämä voi olla etu isännöintiyritykselle, joka haluaa laajentaa kontaktejaan ja palvelutarjontaansa.
  • Haastava asenne: Alanvaihto voi olla haastava prosessi, ja ne, jotka ovat onnistuneet siinä, ovat yleensä osoittaneet sitkeyttä, päättäväisyyttä ja valmiutta ottaa vastaan vaikeuksia. Tällainen asenne heijastuu myös heidän työskentelyynsä ja palveluasenteeseensa uudessa työssään.
  • Tuloksekkuus: Alanvaihtajat saattavat tuntea tarvetta osoittaa kykynsä ja todistaa itselleen ja muille, että he voivat menestyä uudessa roolissa. Tämä voi johtaa korkeaan sitoutumiseen ja haluun saavuttaa tuloksia.
  • Monipuolisuus organisaatiossa: Alanvaihtajien rekrytoiminen voi edistää monimuotoisuutta organisaatiossa, ei pelkästään taustan, vaan myös ajattelutapojen ja lähestymistapojen osalta. Monipuolisuus edistää luovuutta ja innovaatiota organisaatiossa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että alanvaihtajat voivat tarjota raikasta näkökulmaa, monipuolista osaamista ja vahvaa motivaatiota, mikä tekee heistä houkuttelevan vaihtoehdon uusiksi työntekijöiksi. Meille tärkeintä on toimia Iljan Isännöintikeskuksen asettamien laatustandardien mukaan - ja se on toiminut, sillä meillä on tutkitusti tyytyväiset asiakkaat ja työntekijät!